typemachines en botjes

Maak eens een iPhone open en vergelijk de binnenkant met die van een typemachine. Bij de iPhone zijn alleen de batterij en de chip te herkennen. Uit niets is op te maken wat het doet, laat staan hoe het werkt. Bij de typemachine begrijp je alles. Oude techniek is voor mij daarom veel interessanter dan moderne: de binnenkant laat zien wat het doet en hoe het werkt. 

Mechanisme van Antikythera, bron: wikipedia

Heel spannend zijn machines waarvan alleen een deel van de binnenkant is overgeleverd en waar we met veel moeite de buitenkant proberen te reconstrueren. Natuurlijk kun je dan denken aan fossiele skeletten van dinosauriërs, maar ook aan een technisch fossiel, het mechanisme van Antikithera, dat net zo fascinerend is maar veel minder bekend. Dit is een overblijfsel van een mechaniek waarmee de stand van ondermeer de zon, maan en de planeten mee voorspeld kon worden en nog veel andere zaken. Het heeft waarschijnlijk uit 38 bronzen tandwielen bestaan en is in de tweede eeuw voor het begin van de jaartelling gemaakt.

Hoewel weinig dingen mij blijer kunnen maken dan een troepje staartmezen in de vlier voor ons huis, geeft een deel van mijn werkstukken hun dode familieleden weer die op de stranden van Vlieland te vinden zijn. Voor mij zijn het stuk voor stuk mechanismen die dezelfde de zelfde fascinatie geven als die oud Griekse rekenmachine, maar met een geschiedenis die heel veel langer is en een schoonheid die nog groter is.

Meerkoet, lijnets, 30 x 20 cm

Staartmezen, etsje, 35 x 35 mm.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *